Kategorier
Juridik

Konkursansökan är en process 

Det får alltid juridiska konsekvenser att göra en konkursansökan, och det kan påverka omgivningen både lokalt och globalt. Din konkursförvaltare hjälper dig. 

Först och främst måste du försöka lösa den uppkomna situationen. Brist i kassan kan i många fall avhjälpas genom att du förhandlar med leverantörer och långivare, och då slipper du göra konkursansökan. Om det är ett verkligt besvärligt läge är det i många fall bättre att det blir konkurs än att företaget förlorar ännu mer pengar. 

När du ansöker om konkurs till tingsrätten utser de en konkursförvaltare. Det är en advokat som ska fördela resterande medel bland fordringsägarna. När detta sker får du själv inte göra några affärer i ditt bolag, utan det är konkursförvaltaren som tar över. En konkurs får alltså konsekvenser, och du har i viss mån förlorat kontrollen över firman. 

Konkursansökan påverkar personalen 

Kan du inte betala ut lönerna går statens lönegaranti in, och din personal får skicka in en blankett till konkursförvaltaren där de redovisar sina anspråk. Det kan vara lön, övertid eller semesterersättning som de har rätt till att få utbetald, och länsstyrelsen betalar ut pengarna.

Lokalt kan en konkursansökan ge orossignaler till omgivningen. Folk är rädda för att mista sina jobb om underleverantörer blir utan uppdrag. Globalt sett kan konkursen i ett storföretag drabba hela marknaden och påverka aktiekursen. 

Nödvändigt med konkursansökan 

Saknas det medel för den nödvändiga driften av din firma, kan det vara bäst för alla att du gör en konkursansökan. Det kan även en fordringsägare göra, men det måste vara bevisat att den uppkomna situationen inte kan lösas på något annat sätt.

Går många företag i konkurs kan det vara en trend som drabbar en viss bransch. Det kan därför vara en god idé att stödja lokala företag och gynna ortens firmor och hantverkare så att de har en chans att överleva.